
#1 Papryka tamuje krwawienie?
To prawda. Papryka cayenne mimo, że na pewno po niej się tego nie spodziewacie – usprawnia trawienie, pomaga utrzymać normatywne ciśnienie krwi. Ale to nic – bo działa także przeciwbólowo. Najciekawsze jest jednak to, że możecie ją stosować… do zatrzymania krwawienia! Nałóż papryczkę na ranę, a już po króciutkiej
#2 Czerwona cebula, a nowotwory
Znajdziemy ją w każdym sklepie spożywczym, a możliwości ma takie, że mogłaby być w aptekach. Czerwona cebula, bo o niej mowa – zawiera w sobie siarczki, które łagodzą reakcje zapalne, ale co ważne, a chyba nawet najważniejsze – posiada dwa razy więcej przeciwutleniaczy, które przecież mają właściwości przeciwnowotworowe.
#3 Antocyjany, porcja zdrowa
Co to są antocyjany? Bardzo dobre pytanie, ważne byście znali odpowiedź. To naturalne barwniki roślinne o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Zdrowa bomba! Chronią także przed chorobami układu krążenia, ale wpływają korzystnie także na pracę mózgu, czy postępujące procesy starzenia. Mega sprawa!
#4 Burak – kopalnia witamin i minerałów
Wszystko co z buraka pomaga zachować młody wygląd, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Polecajy jeszcze szczególnie kobietom ciężarnym oraz w wieku rozrodczym. Dzięki zawartości witaminy B1, burak wpływa także świetnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę Twojej pamięci. Niby burak, a jednak kozak!
#5 Wyjmij pomidory z lodówki!
Nasze polskie przyzwyczajenia są piękne, ale jeśli niekorzystne – trzeba je zmieniać. Pomidor nie cierpi zimna, przez to szybciej mięknie, a kto lubi miękkie pomidory, szczególnie podczas krojenia?! ;-) Trzymajcie je także z daleka od awokado i bananów – przez związki zawarte w nich pomidory zmienią konsystencję na papkowatą.