Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Są źródłem wielu witamin, minerałów czy innych składników odżywczych, takich jak na przykład błonnik. To te zdrowe węglowodany, które w porównaniu do tych przetworzonych cukrów, można jeść garściami. Będą miały bardzo mało kalorii w 100 g, sycą, są słodkie, podobnie słodkie jak wszystkie inne chemiczne słodycze, a dostarczają samych dobrych i drogocennych składników. Według dietetyków powinno się je włączać do każdego posiłku w sporej ilości. Owoce wspaniale nadają się do porannej owsianki, południowego smoothie. Surówka z ziemniakami to bardzo częsty popularny, obiadowy posiłek, zaś słodki, wysokokaloryczny deser możesz wspaniale zastąpić garścią ulubionych owoców. Gorąca zupa krem ze zblendowanych, ugotowanych warzyw albo chłodnik to doskonały przepis na super wartościową kolację. Co można jeszcze zrobić z warzyw i owoców, w końcu jakie właściwości prozdrowotne mają?