Kategorie blog
Promocje
Produkt dnia
Arbuz
Arbuz
41,30 zł
szt.
Kalarepa, 10 sztuk
Kalarepa, 10 sztuk
20,00 zł
szt.
Awokado, 4kg
Awokado, 4kg
54,00 zł
zestaw
Banany, karton, 18kg
Banany, karton, 18kg
95,40 zł
zestaw
Papryka czerwona, karton 5 kg
Papryka czerwona, karton 5 kg
65,00 zł
zestaw
Cukinia, karton 5 kg
Cukinia, karton 5 kg
35,00 zł
zestaw
Pomidor malinowy 6kg
Pomidor malinowy 6kg
55,80 zł
zestaw
Jabłko Red Prince, karton 13kg
Jabłko Red Prince, karton 13kg
23,40 zł
szt.
Jabłko Champion, karton 13kg
Jabłko Champion, karton 13kg
20,80 zł
szt.
Limonka, 4kg karton
Limonka, 4kg karton
55,00 zł
szt.
Dlaczego jeść jabłka?
One apple a day keeps the docktor away

W języku angielskim funkcjonuje powiedzenie: "One apple a day keeps the docktor away", co tłumacząc dosłownie,  oznacza: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka. Czy jedzenie jabłek może być zatem receptą na zdrowie? Zdecydowanie tak! Bez względu na to, po jaką odmianę jabłek sięgniemy — dobrze jest je spożywać każdego dnia. Na surowo, gotowane, jako dodatek do sałatek, pieczone, suszone... sposobów wprowadzenia jabłek do codziennej diety jest całe mnóstwo, a korzyści z takiego nawyku nieocenione. Jedzmy jabłka codziennie. 

Jabłka oraz ich cudowne właściwości lecznicze były już znane od tysiącleci. Te niepozorne owoce są bogate w witaminy, błonnik oraz wartości odżywcze. Polska jest jednym z głównych producentów jabłek na świecie. Nasze owoce z polskich sadów oraz polskich hurtowni są eksportowane do wielu, nieraz bardzo odległych miejsc. Polskie jabłka to zdecydowanie najpiękniejsze i najlepsze jabłka, jakie są na rynku. Istnieje bardzo dużo odmian jabłek, są odmiany mniej lub bardziej słodkie, kwaśne, soczyste — do wyboru, do koloru! Jabłka różnią się między sobą nie tylko wielkością,  wyglądem oraz smakiem, ale również właściwościami oraz wartościami odżywczymi. Hurtownia jabłek posiada w swojej ofercie jabłka przeróżnych odmian, tak, żeby móc zapewnić dostawy jabłek w zależności od indywidualnych potrzeb wszystkich klientów. 

Co dobrego znajduje się w jabłkach? Pektyny, błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, witamina A i retinol, witamina E,  tokoferol, witamina K, likopen, minerały — to wszystko znajdziemy w tych owocach. Największą korzyść z bogactwa witamin odczujemy,  spożywając jabłka na surowo, bez poddawania ich obróbce termicznej. Nie oznacza to wcale, że ugotowane lub upieczone jabłka są bezwartościowe. Jedzmy jabłka w każdej postaci! 

Jabłka są wykorzystywane z powodzeniem w medycynie ludowej. Surowe, starkowane jabłka łagodzą objawy biegunki u dzieci oraz choroby wrzodowej u dorosłych. Jabłko jest jednym z pierwszych, podstawowych produktów spożywczych, jaki wprowadza się niemowlętom przy rozszerzaniu diety po osiągnięciu przez nie wieku kilku miesięcy. Surowcami leczniczymi są również produkty związane z  jabłkami. Nawet produkt fermentacji z jabłek — domowy ocet jabłkowy jest wykorzystywany w kuchni oraz niekonwencjonalnym leczeniu. Ocet jabłkowy z powodzeniem może zastąpić zwykły ocet spirytusowy, a wymieszany z miodem oraz wodą, może być świetnym środkiem hamującym zapalenia w organizmie oraz poprawiającym procesy trawienia. Dodawany do wody przy ostatnim płukaniu podczas mycia włosów — poprawia ich wygląd oraz kondycję domykając łuski włosowe i dodając blasku. 

Co ciekawe,  również liście jabłoni mogą być cenionym surowcem zielarskim. Napar z suszonych liści jabłoni z powodzeniem łagodzi bóle serca oraz bóle na tle nerwowym. Liście można zbierać oraz suszyć przez cały sezon, kiedy jabłka są na drzewach. Żeby przygotować leczniczy napar, należy zalać 3-4 suszone liście 1 litr wrzątku i odstawić na maksymalnie 30,40 minut, po czym przecedzić. Pozostawiony dłużej stanie się gorzki. Napar pomaga również na problem zmarzniętych stóp, ponieważ świetnie rozgrzewa. Rozgrzewające właściwości ma również podgrzany sok jabłkowy — doskonale wzmacnia organizm w trakcie infekcji oraz działa bardzo wypotnie. Jest to zatem świetny napój na wszelkie przeziębienia kiedy mamy podwyższoną temperaturę ciała. 

Ciekawym oraz zarazem smacznym sposobem na wprowadzenie jabłek do codziennej diety jest tak zwana „surówka młodości” autorstwa Heleny Rubinstein. Jedno umyte i starkowane jabłko, sześć łyżek mleka, sześć łyżek płatków owsianych (które zaparzamy albo moczymy w zimnej wodzie przez noc) sok z  połowy cytryny, dziesięć posiekanych orzechów laskowych, łyżka miodu — to wszystko wrzucamy razem do miski i oto mamy przepyszne śniadanie. Ta „surówka młodości” może być modyfikowana podle potrzeb oraz indywidualnych preferencji, możemy do niej dodawać jeszcze inne owoce, a nawet mleko zastąpić śmietanką. Przepis bazowy jest jednak wystarczający, żeby dać organizmowi porządną dawkę energii z samego rana. Dzięki temu, że zarówno jabłka, jak i płatki owsiane zawierają dużo błonnika — ten posiłek znakomicie syci, nie powodując skoków insuliny we krwi. "Surówka młodości” dobrze wpływa również na perystaltykę jelit. 

Jabłko to również idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka lub do pracy jako szybka przekąska na mały głód. Zjedzenie jabłka nie wymaga długotrwałych przygotowań, jak w przypadku popularnych kanapek czy innych posiłków.  Najważniejsze, żeby jabłko zabrać ze sobą, umyć oraz zjeść kiedy poczujemy głód. To najprostszy posiłek z możliwych, a jakże korzystny zdrowotnie!  Jabłka to też stosunkowo tanie owoce, są dostępne wszędzie — nie tylko w hurtowniach jabłek,  ale w każdym mniejszym oraz większym sklepie. Wiele firm i instytucji zapewnia cotygodniowe dostawy jabłek dla pracowników swoich firm — w trosce o zdrowie i dobro ludzi tam zatrudnionych. 

Jedzmy również jabłka w formie deserów. Jabłka pieczone w całości z bakaliami to znakomita przekąska na długie zimowe wieczory. Z kolei ciasto na bazie jabłek — każdemu znana szarlotka, podawana na ciepło z lodami waniliowymi to dosłownie niebo w gębie. Dżemy i konfitury z jabłek są doskonałym uzupełnieniem naleśników lub racuchów. Jabłka są jednocześnie znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs — idealnie komponują się z pieczoną kaczką. Dobrze wypadają w połączeniu z innymi owocami i warzywami.  Tak naprawdę tylko wyobraźnia nas ogranicza przy stosowaniu jabłek w kuchni.  Nie bójmy się eksperymentować i dodawać jabłek w różnej formie do posiłków. 

Suszone jabłka mogą być smaczną alternatywą dla innych,  niezdrowych przekąsek. Chipsy jabłkowe to przysmak, który smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Żeby przygotować domowe chipsy jabłkowe, potrzebujemy jedynie jabłek oraz suszarki do grzybów lub piekarnika. Ususzone samodzielnie owoce zagwarantują smaczny oraz zdrowy posiłek dla Ciebie i dla Twojej rodziny. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl