Kategorie blog
Promocje
Produkt dnia
Arbuz
Arbuz
41,30 zł
szt.
Kalarepa, 10 sztuk
Kalarepa, 10 sztuk
20,00 zł
szt.
Awokado, 4kg
Awokado, 4kg
54,00 zł
zestaw
Banany, karton, 18kg
Banany, karton, 18kg
95,40 zł
zestaw
Papryka czerwona, karton 5 kg
Papryka czerwona, karton 5 kg
65,00 zł
zestaw
Cukinia, karton 5 kg
Cukinia, karton 5 kg
35,00 zł
zestaw
Pomidor malinowy 6kg
Pomidor malinowy 6kg
55,80 zł
zestaw
Jabłko Red Prince, karton 13kg
Jabłko Red Prince, karton 13kg
23,40 zł
szt.
Jabłko Champion, karton 13kg
Jabłko Champion, karton 13kg
20,80 zł
szt.
Limonka, 4kg karton
Limonka, 4kg karton
55,00 zł
szt.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Są źródłem wielu witamin, minerałów czy innych składników odżywczych, takich jak na przykład błonnik. To te zdrowe węglowodany, które w porównaniu do tych przetworzonych cukrów, można jeść garściami. Będą miały bardzo mało kalorii w 100 g, sycą, są słodkie, podobnie słodkie jak wszystkie inne chemiczne słodycze, a dostarczają samych dobrych i drogocennych składników. Według dietetyków powinno się je włączać do każdego posiłku w sporej ilości. Owoce wspaniale nadają się do porannej owsianki, południowego smoothie. Surówka z ziemniakami to bardzo częsty popularny, obiadowy posiłek, zaś słodki, wysokokaloryczny deser możesz wspaniale zastąpić garścią ulubionych owoców. Gorąca zupa krem ze zblendowanych, ugotowanych warzyw albo chłodnik to doskonały przepis na super wartościową kolację.
 

Co można jeszcze zrobić z warzyw i owoców, w końcu jakie właściwości prozdrowotne mają?

 

Dlaczego wszyscy lekarze trąbią, by się nimi co dziennie objadać?


Prozdrowotne działanie spożywania codziennie warzyw i owoców
Na pewno częste spożywanie zdrowych cukrów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru oraz chorób sercowo-naczyniowych. Obniża się też ryzyko zachorowania na cukrzycę. Chroni też przed powstaniem nowotworów. Obniża się nadciśnienie. Owoce i warzywa przyczyniają się do zachowania normalnej, prawidłowej wagi oraz właściwego wskaźnika BMI. Warzywa i owoce mają sporo potrzebnego błonnika, ale też mają małą zawartość tłuszczów, mnóstwo witamin, takich jak witaminę A i witaminę C, oraz wapnia, potasu, magnezu czy kwasu foliowego. Poprawiają odporność, a posiłki z nimi w roli głównej stanowią istną bombę witaminową. Dostarczają energii na cały dzień, a nie tylko na chwilkę, jak w przypadku czekoladowych batoników, po spożyciu których mamy ochotę na więcej. Wspomagają układ trawienny. Udowodniono, że mogą też wpływać na dobry nastrój. Działają, poprawiając pamięć i koncentrację. Ich spożywanie tworzy naturalną tarczę przeciwko różnych chorobom. Zwłaszcza latem wspaniale orzeźwiają. Dzięki między innymi nim obniża się wiek biologiczny.
 

Ile powinniśmy jeść owoców i warzyw?


Dietetycy zalecają jedzenie około 400 g warzyw i owoców, w pięciu porcjach, po około 100 g. Przykładowo, jedno średnie jabłko, waży ok. 150 g. Dzienna minimalna dobowa norma nie jest więc wcale taka duża. Możesz oczywiście jeść więcej. To jest absolutne minimum, jeśli chcesz tryskać zdrowiem. Warto do każdego posiłku, zarówno śniadania, przekąski, obiadu, deseru, podwieczorka, jak i kolacji dodawać owoce i warzywa. Według talerzu zdrowia te zdrowe węglowodany powinny zajmować co najmniej połowę twojego talerza, twojej porcji. Śmiało więc urozmaicaj swoje posiłki o warzywa i owoce. Z czasem, owoce na śniadanie, czy warzywa na obiad staną się codziennością, a dodawanie ich do każdego posiłku, wejdzie ci w nawyk.


Które warzywa i owoce kiedy najlepiej jeść?


Warto objadać się warzywami czy owocami, kiedy tylko chcesz, kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę. Latem dodaj do owsianki na przykład dwie garści borówek, zaś w chłodniejszym okresie mogą to być maliny lub inne ulubione owoce. Do smoothie, w sezonie dodaj śmiało truskawki, zaś na jesień idealne będą banany, jabłka, czy pomarańcze, albo gruszki. Zalej je mlekiem roślinnym, dosyp garść ulubionych bakalii, na przykład rodzynek albo orzechów. W upały, zrób sorbet ze zblendowanego arbuza, którego zamrozisz wcześniej przed spożyciem na kilka godzin. Wykonaj powidło ze świeżo zerwanych śliwek do słoików. Nie zapomnij o stworzeniu truskawkowego dżemu, albo soku z malin, który zakręcisz w buteleczkę. Jeśli chodzi o warzywa, jeśli oczywiście lubisz, możesz zrobić z nich smoothie, dodać je do orzeźwiającej sałatki, albo zrobić kiszonki. Możesz też zamarynować na przykład paprykę do słoików i w środku zimy wykorzystać ją idealnie na obiadową surówkę.
 
Jeśli masz całoroczny dostęp do owoców i warzyw to wspaniale. W końcu świeże, zerwane prosto ze swojego sadu, albo kupione na targowisku, przydadzą się nie tylko w sezonie. Możesz je zamrozić i posłużą ci na cały rok, albo stworzyć z nich powidła, dżemy, soki, nalewki, musy, sałatki w słoikach, które przydadzą się przez cały rok. O dowolnej porze możesz je otworzyć i wykorzystać do któregoś posiłku. Mają cudowne właściwości, zwłaszcza w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Obecnie, zwłaszcza dzieci, jedzą za mało owoców i warzyw. Wiąże się to z epidemią otyłości, którą powoduje częste sięganie po chipsy, słone przekąski, fast-foody. Nauczmy swoje dzieci i przy okazji siebie zdrowych nawyków żywieniowych. Owoce i warzywa nie muszą być niesmaczne. Przyrządzone w odpowiedni sposób mogą zadziwić swoim ciekawym smakiem i skutecznie zastąpić inne niezdrowe przekąski albo potrawy.
 
 
Zapraszamy również do

zamówień online owoców i warzyw

w naszym sklepie - dostarczymy skrzynki pełne owców i warzyw - bezpośrednio pod drzwi Twojej firmy lub domu.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl