
Być może nie każdy przepada za jej smakiem, być może nie każdemu z nas odpowiada jej zapach. Warto jednak się przemóc i sięgać po cebulę regularnie. Dlaczego? Bo to zdrowe warzywo może nas wspierać w walce o zdrowie. W jaki sposób?
Cebula i jej niezwykłe właściwości
Cebula to popularna przyprawa oraz cenna roślina lecznicza, która może mieć wyjątkowo dobry wpływ na nasz organizm. O jej ogromnej wartości decydują substancje lecznicze znajdujące się w główce cebuli. To dzięki nim cebula staje się skutecznym pogromcą bakterii, wirusów oraz grzybów. Ta naturalna przyprawa jest jednocześnie rewelacyjnym źródłem witaminy C, dzięki której nasz układ immunologiczny może sprawniej funkcjonować. Witaminy A, E oraz, wapń, żelazo, magnez oraz cynk – oto kolejne substancje, które znajdują się w cebuli. Jakie schorzenia możemy pokonać dzięki tej przyprawie?
Cebula i jej lecznicza moc
Dzięki wielu cennym substancjom leczniczym, witaminom i minerałom, staje się cebula cennym składnikiem zdrowej diety. Dlaczego warto po nią sięgać? Powodów jest sporo. Regularne sięganie po cebulę lub dania, w których pojawia się ona jako przyprawa, pomoże nam zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W profilaktyce chorób nowotworowych cebula zajmuje przecież bardzo ważne miejsce, a kolejne badania potwierdzają jej korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zakrzepy, zbyt wysoki poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie tętnicze to kolejne przypadłości, które są plagą współczesnego świata, w które można pokonać m. in. dzięki włączeniu cebuli do diety. Duszona cebula może stać się wspaniałym wsparciem w walce z zaparciami, z kolei surowa, staje się skutecznym i całkowicie bezpiecznym antybiotykiem. Skuteczność w walce z wirusami nie jest jedynym powodem, dla którego warto zjeść czasem cebulę na surowo. Jako naturalny antybiotyk, pomoże nam ona w walce z bakteriami i grzybami, które atakują nasz organizm i skutecznie osłabiają nasz układ immunologiczny. Nie od dziś wiadomo, że syrop z cebuli jest skutecznym lekiem na kaszel, a popularne niegdyś wino cebulowe wspiera naszą odporność. Jak jeszcze można wykorzystać to warzywo?
Cebula w walce o piękniejszy wygląd
Większość z nas skupia się na tym, jaką rolę w zdrowej diecie odgrywa to warzywo. Efekt? Zapominamy, że cebula może nas wspierać również w walce z wieloma problemami dermatologicznymi. Okłady z gotowanej cebuli pomagają w walce z owrzodzeniami oraz stanami zapalnymi żylaków. Okłady takie sprawdzą się również w walce z czyrakami i zmianami trądzikowymi, będą też cennym wsparciem dla tych kobiet, które starają się uporać z rozstępami.
Cebula w naszej kuchni
Trudno wyobrazić sobie przepisy na surówki czy dania mięsne, w których nie pojawia się cebula. To uniwersalne warzywo pasuje do wielu potraw, przy czym najlepiej sprawdza się ona w surówkach. Czerwona cebula idealnie pasuje też do tak popularnego przysmaku, jakim jest sałatka grecka, z kolei posiekana cebula może się doskonale sprawdzić jako dodatek do pomidorów czy ogórków.
Cebula to popularny dodatek do wielu potraw oraz podstawowy składnik wielu naturalnych leków. To warzywo z pewnością powinno się w naszej diecie pojawiać możliwi jak najczęściej, gdyż znajdujące się w nim substancje lecznicze pomogą nam utrzymać dobrą formę nawet w wyjątkowo trudnym okresie jesienno-zimowym.
Zapraszamy do zamówień: cebula z dostawą do domu warszawa i firmy w Warszawie oraz okolicach: Błonie, Leszno, Brwinów, Grodzisk Mazowiecki, Ożarów Mazowiecki, Stare Babice, Kanie, Parzniew, Podkowa Leśna, Milanówek, Teresin, Kampinos, Baranów oraz Pruszków.